Recensie

 
 
September 2005 (n.a.v. release CD Meltemi)
Door Wim van Leest
in BN - De Stem  en http://www.bndestem.nl/    
(klik hier voor PDF screenshot)
28-09-05

Folk: Inner Strength

Woensdag 28 september 2005 - De Brabantse folkgroep Inner Strength heeft onlangs de eerste, volwaardige cd uitgebracht. ‘Meltemi’ heet die plaat en het is een aardig geheel geworden. ‘Meltimi’ is overigens Grieks voor een noordelijke wind die in Griekenland en Turkije voorkomt.

De folkmuziek van Inner Strength doet zo nu en dan een tikje ‘gothic’ aan. Dat komt vooral door het wat hoge stemgeluid van zangeres Noortje van der Voort. Die stem is prachtig en helder, maar heeft tegelijkertijd ook iets hypnotiserends.

Instrumentaal staat de muziek van Inner Strength als een huis. Op een enkel clichématig folkfluitje na is er van de truttigheid, die nogal eens met folk uit de Lage Landen wordt geassocieerd, geen sprake. De zang van Inner Strength is aan de ene kant een sterke troef, aan de andere kant is het in zekere zin ook de achilleshiel. Over de duur van de hele cd gemeten zorgt ze voor een zekere eentonigheid. Wat meer vocaal tegenwicht zou de spanning op ‘Meltemi’ ten goede komen. Zwakste punt op de plaat zijn de teksten. Die zijn me te zweverig, te langdradig en soms wat te zwaar op de hand. Wat lichtvoetiger teksten zouden de muziek ten goede komen.

Label: eigen beheer. De cd is bestellen via http://www.inner-strength.nl

Wim van Leest