Recensie

 
 
September 2005 (n.a.v. release CD Meltemi)
Door Henk Hoogenstraaten
In het Eindhovens Dagblad van zaterdag 10 september 2005
10-09-05

Echo's uit het verre verleden

Fris en exotisch klinkt de fusie tussen wereldmuziek, folk en pop van de Eindhovense 7-koppige band Inner Strength.

Het debuutalbum 'Meltemi' biedt drie kwartier eigen composities en zelfgeschreven Engelstalige teksten over zieleroerselen, spiritualiteit en natuur. Zo heerst in de 'Spirits Bay' eeuwige vrede en spelen de dolfijnen met elkaar. De semi-akoestische sound straalt dat vriendelijke en positieve ook uit, zonder de dynamiek te verwaarlozen.

Uniek is het doorontwikkelde geluid van de didgeredoo: levendige, percussieve en melodieuze oprispingen. Naast deze echo uit het verre verleden, duikt nog zo'n authentiek geluid op, dat van een doedelzak. Deze folky kant wordt versterkt door fluiten, bouzouki en akoestische gitaar. Bovendien is er gevoelig spel op altviool, met soms gypsie- en zelfs arabische trekjes.

Een groovy ritme-sectie en een enkele funky elektrische gitaar trekt de sound op z'n tijd naar de 21ste eeuw. Eentonigheid ligt op de loer in Gothic-achtige hoge zang van de leadzangeres. Meer tweestemmigheid als in de beklijvende titelsong biedt soelaas.

Het sterkst zijn de uitgeklede arrangementen als in het verstild gezongen 'Highways of Life' of het instrumentale bijna klassiek toongezette Hallways.

'Meltemi', de debuut-cd van Inner Strength wordt vanavond vanaf 21 uur gepresenteerd in café Wilhelmina in Eindhoven.