Recensie

 
 
September 2005 (n.a.v. release CD Meltemi)
Door Jan Depraetere
op http://www.folkroddels.be/    
(klik hier voor PDF screenshot)
09-09-05

CD Recensie

Inner Strength - Meltemi

Het meest verrassende Nederlandse folkgeluid komt eraan!

Inner Strength – Meltemi (eigen beheer)

Het heeft bij ons even geduurd vooraleer het folkgenre kon los komen van een aantal vooroordelen. Dank zij heel wat groepen (Kadril, Laïs, Urban Trad, AedO, Tantra, Follia!, Dazibao) is vanuit folkmuziek een nieuw geluid gegroeid dat in Vlaanderen synoniem staat voor hedendaagse folkmuziek. Hiermee verdwenen dan ook –gelukkig maar- heel wat vooroordelen.

Ook in Nederland gaat het stilaan die richting uit. Naast een karrevracht puur traditionele (volks)groepen staan in Nederland langzamerhand ook groepen op die de folk een nieuw leven willen inblazen. Inner Strength bouwt al vijf jaar met zeven muzikanten aan deze weg. De tweede demo ‘Driven’ uit 2004 kreeg eerder al lovende woorden op folkroddels.  

Met de eerste volwaardige CD ‘Meltemi’ levert de groep uit Eindhoven een modelschijf af. 
Ze blijven hiermee trouw aan een unieke combinatie van world, folk en gothic. De prachtige stemmen van Noortje van de Voort en Judith van der Valk klinken sterker als voorheen en creëren deze unieke en herkenbare sound die sterk naar Gothic lonkt…. Er is heel hard gewerkt aan Meltemi, dat hoor je zo. Over bijna elke muzikale stap is goed nagedacht. Dat resulteert in krachtig afgelijnde partituren voor gitaar, ritmesectie, fluit, doedelzak, viool en zang. Het geheel vloeit zo ongelooflijk sterk in elkaar over maar tegelijk verdwijnen hiermee een aantal kansen om muzikale accenten te leggen. De digeridoo, Roland Mathijssen,  blijft uiteraard, binnen deze strakke context, voor het verrassende accent zorgen.

Met nummers als ‘Spirits Bay’ , ‘Meltemi’ en ‘Never look back’  laat INNER STRENGTH ook voldoende variatie horen . Deze pareltjes klinken iets donkerder en minder strak. Het instrumentale ‘Hallways’ straalt rust uit en accentueert de muzikale progressie die de groep in die vijf jaar heeft gemaakt. ‘Didgecobeat’ is een buitenbeentje omdat hier duidelijk durf tentoon wordt gesteld. De techno-groove versie ervan, die heel dicht bij CELTARABIA komt, vind ik echt bangelijk! Volgens mij kan de groep met dergelijke nummers de ‘concurrentie’ aan met een groep als Tantra. Als ook de engelenstemmen van Judith en Noortje geïntegreerd kunnen worden in dit soort nummers zal de groep zelfs nog meer verrassen.

Met INNER STRENGTH heeft Nederland een sterke en volwaardige vertegenwoordiger van hedendaagse folkmuziek! Het eurosongfestival wenkt ;)!

Een waardevol product ligt vanaf 12 september 2005 te wachten op ontdekkingsreizigers…..